Sex sätt att bekämpa svamp i underlivet

Tråkigt nog är svamp i underlivet en väldigt vanlig åkomma och sannolikheten är stor att du kommer att drabbas någon gång i livet, även om du har haft turen att slippa det hittills. Så många som 70 % av alla kvinnor får nämligen svamp i underlivet någon gång under sin livstid.

Symptomen inkluderar:

Konstant klåda, rodnad och ömhet i underlivet.
• Vita, illaluktande flytningar med samma konsistens som keso.
• Smärta vid samlag.
• Buksmärtor.

Allvarligare svampinfektioner kan behandlas med tabletter eller krämer. Men det bästa är att ta reda på orsakerna bakom svampinfektionen så att du kan förebygga uppkomsten av svamp. Här nedan listar vi sex bakomliggande orsaker till svamp i underlivet:

1. Åtsittande kläder

En vanlig orsak till svamp i underlivet är åtsittande kläder som irriterar underlivet. Om du redan har haft sjukdomen så är det på tiden att du tänker på vilken typ av kläder du använder. Undvik tajta trosor av syntetiska material och välj istället bekväma och löst sittande trosor av bomull. Det är också bra att använda trosskydd och bindor istället för tamponger.

Sexuellt aktiva kvinnor bör också tänka på att en del kondomer kan irritera underlivet och orsaka svamp. Det kan då vara en bra idé att testa alternativa preventivmedel för att hitta det som passar en själv bäst.

2. Antibiotika

Den så kallade Candida albicanssvampen frodas när ditt immunförsvar är försvagat. Alla typer av antibiotika försvagar immunförsvaret till en början innan det börjar bekämpa bakterierna och det tar ett tag innan immunförsvaret återhämtat sig. Så, medan din kropp återfår sin styrka så är den i princip utan ett fullgott skydd mot sjukdomar, vilket gör att Candida albicanssvampen kan föröka sig okontrollerat och orsaka svamp i underlivet. Av den anledningen är det viktigt att bara äta antibiotika när det är absolut nödvändigt och så långt det går använda sig av andra läkemedel.

3. Matvanor

Det finns inga vetenskapliga bevis för att viss typ av mat orsakar svamp, men en del läkare påstår att mat som innehåller mycket jäst eller mögel (exempelvis donuts och ädelost) kan orsaka svampinfektioner. Du kommer säkert själv märka ifall påståendet stämmer, om du observerar hur din kropp reagerar på den mat som du äter. Fick du svamp i underlivet efter att du åt ost och kex i helgen? Ja då kanske det ligger något i läkarnas påstående.

4. Hormoninbalans

Hormoninbalans kan inträffa när du är gravid eller om du använder hormonella preparat som preventivmedel (P-piller, P-spruta osv.) och detta i sin tur kan orsaka en svampinfektion. För att undvika att det händer så rekommenderas att du väljer ett preventivmedel som inte påverkar kroppen i samma utsträckning.

5. Hygien

Dålig hygien är ännu en orsak till svamp i underlivet. Försök alltid att hålla en god hygien och tvätta dig med vatten morgon och kväll, och även mitt på dagen om det är väldigt varmt ute. Välj även produkter som inte irriterar huden i onödan.

6. Förebyggande åtgärder och behandling

Om tipsen ovan inte hjälper, utan du får svamp i underlivet ändå, så kan du få hjälp på apoteket. De kan rekommendera behandling med krämer eller tabletter. Om svampinfektionen sedan kommer tillbaka efter att den en gång blivit botad så rekommenderas behandling en gång i månaden ett par månader framåt.

Tänk på att det alltid är bäst att rådgöra med läkare eller apotekspersonal innan du börjar behandla symptomen på egen hand.