Oroa dig inte: Det är bara en cysta på äggstockarna

Mer än en fjärdedel av alla kvinnor över 30 får cystor på äggstockarna. Det är ett utav de vanligaste gynekologiska besvären och upptäcks ibland även hos kvinnor så unga som 18-20 år. Men det finns ingen anledning att bli panikslagen: de flesta cystorna är godartade, alltså ofarliga, och försvinner av sig själva. Därför ska du inte oroa dig ifall du blir diagnostiserad med cysta på äggstockarna. Det är mycket vanligt och långt ifrån det värsta gynekologiska besvär du kan drabbas av.

Kan cystor på äggstockarna vara farligt?

Unga kvinnor som aldrig har genomgått en gynekologisk undersökning tidigare och som blir diagnostiserade med cystor på äggstockarna, kan bli skrämda av diagnosen, eftersom de föreställer sig det värsta: cancer. Men det finns faktiskt ingen anledning att skrämma upp sig. Cystor på äggstockarna är i de allra flesta fall helt ofarliga och om du fortsätter läsa kommer du få reda på när de faktiskt bör tas på allvar.

  • Funktionella cystor: Bildas utav äggblåsan eller gulkroppen och sätter sig vanligen på en äggstock i taget. De blir sällan större än 10 cm i diameter och försvinner av sig själva inom 1-2 månader. Endast i ovanliga fall kan de spricka och leda till inre blödningar.
  • Luteala cystor: Bildas också på insidan av äggstockarna men är hälften så stora som de funktionella cystorna. Försvinner också av sig själva inom loppet av några månader.
  • Theca-lutein-cystor: Är mycket större än de tidigare och bildas alltid i båda äggstockarna. Cystorna försvinner vanligtvis när en så kallad graviditetstrofoblastisk sjukdom (cancersvulst, även känd som GTD) är botad. En cysta som bildas vid sidan av äggstockarna kan bli så stor som 20 cm i diameter och opereras bort ifall den inte försvinner av sig själv.
  • Intraligamentära cystor: Bildas vid sidan av livmodern och behandlas med hormonpreparat om de inte försvinner av sig själva.

Dermoidcystor: Den här typen av cystor försvinner inte av sig själva utan tas bort med hjälp av kirurgi om det blir nödvändigt. Dock är de godartade och kan oftast lämnas som de är utan problem.
De cystor som utvecklas hos unga kvinnor är oftast godartade, medan cystor hos kvinnor över 40 oftare är elakartade. Dock opereras cystorna i de flesta fall bort i god tid eftersom cystor hos äldre kvinnor undersöks väldigt noggrant. Så trots att elakartade cystor kan orsaka cancer så opereras de oftast bort innan de hinner göra någon skada.

Varför bildas cystor?

Cystor bildas när kvinnans menscykel störs och hormonnivåerna börjar växla. Cystor kan då börja växa under follikelfasen, ägglossningen eller någon annan fas under menstruationen. De delas sedan in i olika grupper (som går att läsa om ovan) beroende på vilken vävnad de består av.

Hormoninbalans, vilket kan stimulera bildandet av cystor, kan ibland vara en följd av klimakteriet, ärftlighet, olika sjukdomar eller användandet av preventivmedel, Det är i stort sett omöjligt att förebygga att cystor bildas, men om de upptäcks i tid är de relativt enkla att bli av med.

Symptom och behandling

Symptom:

  • Smärta i mitten eller på sidorna av bäckenet. Smärtan kan vara antingen stickande eller skarp och plötslig.
  • Oregelbunden och/eller smärtsam menstruation.
  • Ett ökat behov att urinera eller tömma tarmarna. Förstoppning kan också förekomma.
  • Smärta i sidan av magen, vilken ofta kan förväxlas med blindtarmsinflammation.

Oftast ger dock cystor på äggstockarna inga symptom över huvud taget. Därför är det viktigt att gå på regelbundna ultraljud. Särskilt för äldre kvinnor som löper större risk att drabbas av elakartade cystor.

Beroende på vilken typ av cysta du har drabbats av så behandlas de med hormonella preparat eller opereras bort. Majoriteten av cystorna är dock godartade och försvinner efter ett tag av sig själva, men det är alltid bra att uppsöka läkare så att de kan hålla ett öga på hur de utvecklar sig.